De Corgi: Rasbeschrijving, Karakter En Opvoedingstips - MyDogGifts (2024)

De Corgi is een geliefd hondenras dat bekendstaat om zijn schattige uiterlijk en levendige karakter. Er zijn twee varianten van dit ras: de Pembroke Welsh Corgi en de minder bekende Cardigan Welsh Corgi. Beide rassen hebben hun oorsprong in het westen van Wales en zijn van oudsher gebruikt als waakhonden en herdershonden. Hier lees je alles over de geschiedenis, het karakter, de verzorging en opvoeding van de Corgi.

Inhoudsopgave

Geschiedenis van de Corgi

De Pembroke Welsh Corgi en de Cardigan Welsh Corgi werden pas in de jaren 1930 als aparte rassen erkend. De Cardigan is de oudere variant en heeft zijn naam te danken aan de stad Cardigan, terwijl de Pembroke vernoemd is naar Pembroke. Beide steden liggen aan de zuidwestkust van Wales. Historisch gezien werden Corgi’s gebruikt voor het hoeden van vee en als waakhonden op boerderijen.

Het Karakter van de Corgi

De Corgi: Rasbeschrijving, Karakter En Opvoedingstips - MyDogGifts (1)

Corgi’s staan bekend om hun waakzaamheid en loyaliteit. Ze zijn van nature alert en ideaal voor het leven op een boerderij. De Pembroke Welsh Corgi is echter populairder als huisdier vanwege zijn kleinere postuur en bekendheid, mede dankzij het Engelse koningshuis. Hoewel Corgi’s soms de neiging hebben om in enkels te bijten door hun herdersinstinct, zijn ze goed te trainen en passen ze zich snel aan het gezinsleven aan. Ze zijn waakzaam tegenover vreemden, maar herkennen snel vrienden, wat hen tot uitstekende waakhonden maakt.

Uiterlijk van de Corgi

De Corgi: Rasbeschrijving, Karakter En Opvoedingstips - MyDogGifts (2)

De Pembroke Welsh Corgi is 25 tot 30 centimeter hoog en weegt tussen de 9 en 12 kilo. Ze hebben een vosachtige snuit, driehoekige oren en een middellange vacht die meestal bruin, maar ook wit of zwart kan zijn. De Cardigan Welsh Corgi is iets groter, met een hoogte van 28 tot 32 centimeter en een gewicht van 11 tot 17 kilo. Beide rassen hebben een robuuste romp in verhouding tot hun hoofd en poten en worden gemiddeld 12 tot 15 jaar oud.

Verzorging van de Corgi

De vacht van een Corgi moet regelmatig gekamd worden om klitten te voorkomen. Corgi’s hebben de neiging om snel aan te komen, dus voldoende beweging is essentieel. Regelmatige lichaamsbeweging gecombineerd met mentale stimulatie helpt gedragsproblemen te voorkomen. Trucjes, commando’s en spelletjes zijn uitstekende manieren om de geest van je Corgi actief te houden.

Voeding voor de Corgi

De Corgi: Rasbeschrijving, Karakter En Opvoedingstips - MyDogGifts (3)

Een uitgebalanceerd dieet is cruciaal voor de gezondheid van je Corgi. Specifieke diëten helpen ervoor te zorgen dat je hond alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en een gezond gewicht behoudt. Het is verstandig om voedingsadviezen te volgen die zijn afgestemd op de behoeften van dit ras.

Gezondheidsproblemen bij Corgi’s

Helaas zijn er enkele gezondheidsproblemen die vaker voorkomen bij Corgi’s. Grauwe staar (cataract) en heupdysplasie zijn twee aandoeningen die relatief vaak optreden. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een pup te informeren naar de gezondheid van de ouders om erfelijke aandoeningen zoveel mogelijk te vermijden.

Training en Beweging

Vanwege hun aanleg voor overgewicht is het belangrijk om je Corgi voldoende te laten bewegen. Puppytraining is essentieel om een goede band met je hond op te bouwen en hem sociaal te maken met andere honden. Hondensporten zoals Flyball of Frisbee kunnen een leuke manier zijn om je Corgi actief te houden. Drie korte wandelingen per dag zijn vaak niet voldoende voor dit energieke ras.

Kosten en Aanschaf van een Corgi

Een Pembroke of Cardigan Welsh Corgi pup kost ongeveer €1000. Het is belangrijk om een pup te kopen bij een gecertificeerde fokker die zich inzet voor het behoud van het ras. Zo ben je verzekerd van een gezonde en goed verzorgde pup.

Erkenning in Nederland

De Corgi wordt officieel erkend door de Raad van Beheer in Nederland. Dit betekent dat het ras voldoet aan de gezondheids- en fokstandaarden en kan deelnemen aan verschillende sportevenementen.

Conclusie

De Corgi is een waakzame, loyale en energieke hond die goed past in zowel een gezinsomgeving als op een boerderij. Ze zijn bekend geworden door hun associatie met het Engelse koningshuis en hebben hun populariteit te danken aan hun charmante uiterlijk en karakter. Heb jij al een Corgi of overweeg je er een aan te schaffen? Deel jouw ervaringen in de reacties hieronder!

De Corgi: Rasbeschrijving, Karakter En Opvoedingstips - MyDogGifts (4)

Dr. Jasper van der Meer - DVM, MSc, CPDT-KA

Dr. Jasper van der Meer, DVM, MSc, CPDT-KA
Hoofdredacteur, Hondentrainer, Vader van Twee

Dr. Jasper van der Meer is een vooraanstaand specialist op het gebied van hondentraining en fysieke gezondheid van honden, met meer dan 20 jaar ervaring. Als hoofdredacteur bij ‘Honden Wereld’, combineert hij zijn diepgaande kennis met een passie voor het opvoeden en trainen van honden. Hij behaalde zijn Doctoraat in Diergeneeskunde (DVM) aan de Universiteit Utrecht, gevolgd door een Master of Science (MSc) in Diergedragsstudies. Jasper is tevens een gecertificeerd professioneel hondentrainer (CPDT-KA), een erkenning die zijn expertise en ethische werkwijze in hondentraining benadrukt.

Zijn carrière begon in een dierenkliniek in Amsterdam, waar hij zich specialiseerde in orthopedie en sportgeneeskunde voor honden. Dit leidde tot een fascinatie voor de fysieke training en revalidatie van honden, vooral sport- en werkhonden. Zijn interesse in gedrag en training groeide toen hij zag hoe cruciaal deze aspecten zijn voor de algehele gezondheid en welzijn van honden.

Naast zijn werk bij ‘Honden Wereld’, runt Jasper een trainingscentrum waar hij cursussen en workshops aanbiedt voor zowel amateur- als professionele hondentrainers. Zijn benadering combineert moderne trainingstechnieken met een diepgaand begrip van hondengedrag, en hij is vooral bekend om zijn werk met probleemgedrag en angststoornissen bij honden.

Dr. van der Meer is ook actief betrokken bij verschillende hondenwelzijnsorganisaties en werkt samen met dierenartsen om de beste trainingsmethodes en revalidatieprogramma’s voor honden te ontwikkelen. Zijn bijdragen aan wetenschappelijke tijdschriften over hondengedrag en -welzijn zijn talrijk, en hij wordt vaak gevraagd als spreker op nationale en internationale conferenties.

Als vader van twee en trotse eigenaar van een Labrador en een Border Collie, past Jasper zijn expertise ook toe in zijn privéleven. Hij is een fervent voorstander van het integreren van hondentraining in het dagelijks leven, en gelooft sterk in het belang van een actieve en betrokken benadering van het hondenouderschap.
Kom meer te weten over Dr. Jasper van der Meer, DVM, MSc, CPDT-KA
Certificeringen en opleidingen:

Doctor in de Diergeneeskunde (DVM), Universiteit Utrecht
Master of Science (MSc) in Diergedragsstudies
Certified Professional Dog Trainer – Knowledge Assessed (CPDT-KA)

De Corgi: Rasbeschrijving, Karakter En Opvoedingstips - MyDogGifts (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 5726

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.