Welsh Corgi: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

Welsh Corgi: Alles over dit hondenras - LHIC (1)

We kennen de Welsh Corgi als de geliefde gezelschapshonden van Queen Elizabeth, maar ook uit diverse populaire films. Je vergeet haast dat de Welsh Corgi van oorsprong is gefokt in Wales om te fungeren als werkhond en herdershond.

Tegenwoordig is de Welsh Corgi echter vooral erg geliefd als gezelschapshond. Zijn kleine formaat, zijn sterke karakter en zijn vriendelijkheid maken hem hiervoor buitengewoon geschikt. Ben jij geïnteresseerd in de Welsh Corgi? Dan lees je in dit artikel alles over dit mooie hondenras. We vertellen je wat deze hond nodig heeft qua voeding, verzorging, training en socialisatie en je komt alles te weten over zijn rijke geschiedenis.

Inhoudsopgave verberg

1. Over de Welsh Corgi

2. Geschiedenis

3. Uiterlijk

4. Karakter

5. Opvoeding en socialisatie

6. Verzorging

8. Gezondheid

9. Aanschaf en kosten

10. Veelgestelde vragen

Over de Welsh Corgi

InfoDe Welsh Corgi is actief, gehoorzaam, speels, intelligent en waaks
Grootte25 tot 32 cm
Gewichtvan 12 tot 17 kg
Leeftijdeen Welsh Corgi kan 12 tot 15 jaar oud worden
Karakteralert, gehoorzaam, intelligent, waaks en speels
Kleurdiverse kleuren en combinaties toegestaan, waaronder wit, bruin, zwart, grijs, rood en fawn
Vachtde Welsh Corgi heeft een korte tot halflange en dichte vacht
Aanschaftussen de € 1.500,- tot € 3.000,-

Geschiedenis

De naam van deze hond zegt al veel over zijn afkomst. De Welsh Corgi is van oorsprong afkomstig uit Wales, specifiek uit de regio's Pembrokeshire en Cardiganshire. Hier werden deze honden gefokt en gehouden als herdershond en werkhond. Deze hond is een zogenaamde 'heeler': hij hapt naar de hielen van groot vee om ze aan te drijven en in het gareel te houden.

De naam Corgi betekent in het Welsh 'dwerg hond' en dat is duidelijk te zien aan zijn formaat. Maar zijn kleine gestalte weerhoudt hem niet van zijn belangrijke taken. We onderscheiden twee verschillende soorten van de Welsh Corgi, genaamd naar hun afkomst. De Cardigan Corgi is de oudste variant en is net wat groter. Er wordt aangenomen dat deze variant invloeden heeft van Noorse honden van Noorse stichters die zich in deze regio hadden gevestigd. De Pembroke Corgi is wat kleiner in formaat. Er wordt aangenomen dat deze hond verwant is aan de Spitz. De Pembroke Corgi was verreweg het meest gehouden en het meest populair.

Gaandeweg was er minder behoefte aan de bijdrage van de Welsh Corgi in en rond het landgoed. Zijn populariteit nam af en tot 2006 was er continu een afname in de aantallen van het ras waar te nemen. Sinds 2010 neemt de populariteit echter weer toe. Tegenwoordig wordt de Welsh Corgi vooral gehouden als gezelschapsdier, bijvoorbeeld door Queen Elizabeth. In Nederland zijn deze honden echter nog steeds zeldzaam.

Welsh Corgi: Alles over dit hondenras - LHIC (2)

Uiterlijk

De Welsh Corgi is een opvallende verschijning waardoor hij direct herkenbaar is. Het is een kleine hond die een stuk langer is dan dat hij hoog is. Hij is wel stoer gebouwd en aan zijn bouw kun je zien dat hij niet vies is van inspanning en hard werk. Zijn poten zijn kort en hij heeft een brede en diepe borst. Zijn kop is spits en bovenop staan twee grote oren die puntig overeind staan.

Grootte

Beide varianten van de Welsh Corgi zijn vrij klein van stuk, al is de Cardigan Corgi de grootste van de twee. De Cardigan Corgi wordt doorgaans tussen de 26 en 32 centimeter hoog. De Pembroke Corgi is gemiddeld tussen de 25 en 30 centimeter hoog. Vrouwtjeshonden zijn vaak iets kleiner dan mannetjeshonden.

Het gewicht van de Welsh Corgi ligt meestal tussen de 12 en de 17 kilo. Hierbij is ook de Cardigan Corgi wat flinker dan de Pembroke Corgi. De Pembroke Corgi weegt gemiddeld zo'n 12 kilo, terwijl de Cardigan Corgi eerder tussen de 14 en de 17 kilo weegt.

Vacht

De Welsh Corgi heeft een korte tot halflange en dichte vacht. Deze vacht kan allerlei kleuren en kleurencombinaties hebben. Volgens de rasstandaard is dit allemaal toegestaan, mits de witte kleur niet overheerst. Witte aftekeningen op de vacht zijn wel toegestaan.

De Cardigan Corgi mag een grotere variëteit aan vachtkleuren hebben dan de Pembroke Corgi. De Pembroke Corgi heeft meestal een vacht die overwegend rood, sable, fawn of zwart van kleur is, met of zonder witte markeringen. Het is mogelijk dat de vacht van de Pembroke Corgi wit of grijs is, maar dit heeft absoluut niet de voorkeur, vooral niet bij hondenshows.

Karakter

De Welsh Corgi is een pittige hond die ondanks zijn kleine formaat zeker van zich laat horen. Hij is snel, alert en intelligent en al deze eigenschappen hebben hem enorm geholpen bij zijn werkzaamheden als herdershond en werkhond.

De Welsh Corgi is ook erg loyaal, aanhankelijk en sociaal. Hij is eraan gewend om samen te werken met mensen en dit sociale karakter komt ook zeker van pas in zijn rol als gezelschapsdier. Hij is vrij pittig en speels en dat maakt hem ontzettend vermakelijk.

Het is als baasje van een Welsh Corgi wel belangrijk om begrip te hebben voor zijn achtergrond. Door zijn actieve leefstijl en belangrijke rol op het erf is hij tot op de dag van vandaag erg oplettend, actief en eigenzinnig. Hier moet je als baasje absoluut mee om kunnen gaan.

Bovendien is de Welsh Corgi erg vocaal: hij blaft snel als hij onraad opmerkt. In een rijtjeshuis of in een drukke woonwijk is dit niet zo wenselijk. Ook kunnen ze last krijgen van hun drijfinstinct, vooral in de aanwezigheid van andere dieren. Met goede training en socialisatie kun je dit echter actief ontmoedigen.

Opvoeding en socialisatie

Zowel de Cardigan Corgi als de Pembroke Corgi zijn intelligente en leergierige honden die snel leren. Dat komt goed van pas tijdens de opvoeding. Nieuwe vaardigheden en commando's pikken ze snel op. Bovendien zullen ze goed hun best doen om hun baasje te behagen. Al kan een snack op zijn tijd ook goed werken ter motivatie.

Door hun eigenzinnigheid en hun sterke karakter kunnen Welsh Corgi's soms wat lastig zijn tijdens de training. Een flinke dosis geduld en doorzettingsvermogen is dus een must als trainer. Het is dan ook zeker aan te raden om een gehoorzaamheidscursus of puppycursus te volgen met jouw hond, vooral als je nog geen ervaring hebt met het trainen van honden.

Heb je net een nieuwe Welsh Corgi pup gekocht? Of ben je nog op zoek?

Er is een eBook genaamd Het Hondenprotocol. In dit eBook leert Gerrit Lameijer jou hoe je op de beste manier je pup kunt opvoeden en trainen. Je Welsh Corgi pup zal met dit eBook opgroeien tot een lieve, gelukkige en gehoorzame hond!

Bekijk hier het e-book op Hondenprotocol.nl >>

Verzorging

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat jouw hond nodig. Elke hond is tenslotte anders en heeft andere behoeften qua aandacht, zorg en voeding. Wil je weten wat jouw Welsh Corgi nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven? Lees dan verder. Wij vertellen je precies wat hij nodig heeft qua voeding, vachtzorg en overige verzorging.

Voeding

Als je voeding voor jouw Welsh Corgi gaat kopen hoef je niet per se te letten op specifieke merken, claims of aanbiedingen. Het is wel belangrijk om de voeding aan te passen aan jouw specifieke hond. Houd idealiter rekening met het gewicht, de leeftijd, het energieniveau en de gezondheid van jouw Welsh Corgi om de voeding voor hem te optimaliseren. Zo houd je hem gezond en heeft hij alle energie die hij nodig heeft op een dag.

Vachtzorg

De korte tot halflange dicht vacht van zowel de Pembroke Corgi als de Cardigan Corgi heeft niet bijzonder veel zorg nodig. Een paar keer per week borstelen is vaak genoeg om de vacht schoon te houden en losse haren uit de bovenvacht te kammen. Deze hond kan wel flink verharen, dus houd daar rekening mee en borstel extra vaak tijdens de ruiperiode.

Als jouw hond erg vies is geworden of als de vacht vervelend begint te ruiken kun je jouw Welsh Corgi in bad doen of douchen. Dit hoeft echt niet vaak, maar wen jouw hond hier wel al jong aan. Zo werkt hij een stuk beter mee dan honden meestal doen. Was de vacht alleen met water of met een speciale pH-neutrale shampoo. Zo houd je zijn dubbele vacht gezond.

Overige zorg

Goede mondhygiëne is heel belangrijk voor honden. Ook honden kunnen namelijk gebitsproblemen en tandvleesproblemen krijgen of last hebben van een slechte adem. Wen jouw hond al van puppy af aan aan het poetsen van zijn tanden. Gebruik hiervoor een tandenborstel en een speciale tandpasta voor honden en maak er een goede dagelijkse gewoonte van.

Controleer ook regelmatig de nagels van jouwWelsh Corgi. Zo nu en dan moeten deze worden bijgeknipt om geen vervelende klachten te geven tijdens het lopen. Dit knippen van de nagels kun je zelf doen, maar dit kun je ook laten doen bij een trimsalon.

Welsh Corgi: Alles over dit hondenras - LHIC (3)

Beweging en activiteit

De Welsh Corgi, zowel de Pembroke Corgi als de Cardigan Corgi, is een werkhond en herdershond van oorsprong. Hij was veel buiten en erg actief. Alhoewel hij tegenwoordig vooral als huisdier wordt gehouden, heeft hij nog steeds veel behoefte aan beweging en uitdaging. Het is dus zeker geen schoothondje.

Laat je niet misleiden door zijn kleine formaat: de Welsh Corgi zit vol energie en moet dagelijks minstens een uur tot anderhalf uur worden uitgelaten. Zo kan hij zijn energie kwijt en blijft hij in goede gezondheid. Deze honden zijn erg gevoelig voor overgewicht, dus het is als baasje belangrijk dat je hem de ruimte en mogelijkheden geeft om te bewegen.

Gezondheid

Zowel de Cardigan Corgi als de Pembroke Corgi wordt doorgaans tussen de 12 en de 15 jaar oud. Dit is een aardige leeftijd voor een hond van dit formaat. De Welsh Corgi heeft echter wel een hoog risico op het ontwikkelen van erfelijke aandoeningen. Hier wil je als baasje zeker alert op zijn.

Degeneratieve myelopathie

Deze aandoening is erfelijk bepaald en komt voor bij dit ras. Het is een progressieve ziekte: naar mate de hond ouder wordt, kan de aandoening verergeren. Bij degeneratieve myelopathie wordt het ruggenmerg van de hond aangetast. Hierdoor kunnen de achterbenen symptomen van uitval vertonen of zelfs hun functie verliezen. Ook andere lichaamsfuncties in het achterlichaam kunnen problemen vertonen.

Heupdysplasie

De Welsh Corgi heeft kans op het ontwikkelen van heupdysplasie. Bij deze aandoening ontwikkelt het heupgewricht zich niet goed tijdens de groei. De heupkom en heupkop sluiten niet goed op elkaar aan. Dit kan leiden tot problemen bij het bewegen en pijnklachten. In ernstige gevallen kan het leiden tot kreupelheid en vergroeiingen.

Chondrodysplasie

Sommige honden zijn belast met chondrodysplasie: een aandoening die vooral de groei en ontwikkeling van het kraakbeen aantast. Hierdoor wordt de lengtegroei geremd en krijgt het dier korte, dikke en vaak kromme botten. Dit kan zich voordoen in het hele skelet, maar ook in specifieke delen.

Naast deze aandoeningen heeft de Welsh Corgi ook kans op het ontwikkelen van cataract, collageendysplasie, elleboogdysplasie, hernia nuclei pulposi, nieraandoeningen en oogaandoeningen. Ook komt dystocia vaak voor bij dit hondenras.

Aanschaf en kosten

Als je interesse hebt in de Welsh Corgi en als jij ervan overtuigd bent dat je een goed thuis kunt bieden aan deze hond, de nodige ervaring hebt om hem te trainen en te socialiseren en bovendien voldoende tijd hebt om hem een goed thuis te bieden, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een goede fokker. In Nederland zijn enkele fokkers actief die zich hebben gespecialiseerd in de Welsh Corgi. Het is wel belangrijk dat je een fokker kiest die goed staat aangeschreven.

Er zijn diverse broodfokkers actief in de hondenfokkerij die vooral uit zijn op winst maken en die het niet zo nauw nemen met de rasstandaard, de stamboom van de hond en het welzijn van de puppy's. Een hond bij een broodfokker kopen is misschien op het eerste oog financieel aantrekkelijk, maar kan ertoe leiden dat je een hond aanschaft met veel gedragsproblemen, gezondheidsproblemen en trauma's.

Onderhoudskosten

Voor een Welsh Corgi uit een goed nest van een goede fokker betaal je doorgaans tussen de € 1.500,- tot € 3.000,-. Dat is niet mis, maar het is een reële prijs voor een puppy met stamboom.

Naast deze investering kun je er ook op rekenen om maandelijks terugkerende kosten te maken voor de zorg en voeding van jouw hond. Voor een hond van dit ras liggen deze kosten gemiddeld rond de € 40,-.

Als je samen met jouw hond een cursus volgt, dan lopen deze maandelijkse kosten uiteraard hoger op. Bespaar hier echter niet op. Een puppycursus of gehoorzaamheidstraining kan een waardevolle investering zijn in jullie relatie en in de opvoeding en het welzijn van jouw hond. Het kan een enorm verschil maken om hierin te investeren.

Als jouw hond te kampen krijgen met gezondheidsproblemen kunnen de zorgkosten snel oplopen. Daarom is het raadzaam om al vroeg te beginnen met het aanleggen van een spaarpotje voor eventuele zorgkosten. Vooral voor de Welsh Corgi, die een groot risico heeft op bepaalde erfelijke aandoeningen, is dit een verstandig idee. Zo kom je later niet voor vervelende financiële keuzes te staan.

Je kunt er echter ook voor kiezen om een zorgverzekering voor jouw hond af te sluiten. Er zijn verzekeringen die de zorgkosten voor huisdieren (deels) dekken. Je betaalt hiervoor een maandelijkse premie en krijgt in ruil daarvoor veel gemoedsrust.

Veelgestelde vragen

De Welsh Corgi is een prachtige hond die erg geliefd is in Engeland, maar die ook daarbuiten een schare fans heeft. Het is een pittige en speelse hond die zich sterk hecht aan zijn baasje en bovendien erg loyaal is. Zowel de Pembroke Corgi als de Cardigan Corgi is een maatje voor het leven.

Heb je, na het lezen van dit artikel, nog vragen over de Welsh Corgi? Dan raden we je aan nog even verder te lezen. Hieronder beantwoorden we namelijk nog enkele veelgestelde vragen van liefhebbers van dit hondenras en eigenaars van de Welsh Corgi.

Is de Welsh Corgi een goede waakhond?

De Welsh Corgi werd in Wales gefokt en gehouden als werkhond, herdershond en waakhond. Hij kan flink blaffen, is erg alert en is bovendien vrij intelligent. Hij is echter in Nederland niet bijzonder geschikt als waakhond. Daarvoor is hij te klein van stuk en weinig indrukwekkend. Zijn echte talent ligt meer bij het hoeden van vee.

Tot welke FCI-rasgroep behoort de Welsh Corgi?

Zowel de Pembroke Corgi als de Cardigan Corgi behoren tot de FCI-rasgroep 1: Herdershonden en veedrijvers.

In deze categorie vinden we nog enkele andere hondenrassen die veel worden gehouden als huisdier, zoals de Border Collie, de Nederlandse Schapendoes en de Shetland Sheepdog.

Hoe is de Welsh Corgi in omgang met andere dieren?

De Welsh Corgi is een hond die gewend is aan het hoeden en drijven van dieren. Dit instinct zit er nog altijd in en kan de overhand nemen. Daarom is het belangrijk om hem goed te socialiseren. Met de juiste opvoeding kan hij uiteindelijk prima omgaan met andere dieren.

Hoe is de Welsh Corgi in omgang met kinderen?

De Welsh Corgi is een vriendelijke, speelse en gezellige hond die erg loyaal is naar zijn baasje toe. Het is echter ook een vrij eigenzinnige hond die je zeker niet alleen moet laten met kinderen. Zowel kinderen als honden zijn tenslotte onvoorspelbaar.

Kan een Welsh Corgi goed alleen zijn?

De Welsh Corgi is een hond die zich sterk hecht aan zijn baasje. Hij kan vrij veel last krijgen van verlatingsangst als hij alleen thuis wordt gelaten. Dit is dus zeker niet aan te raden. Als hij onrustig wordt en alleen thuis is, kan hij erg hard blaffen, tot overlast van de buurt, en vernielzuchtig zijn.

Alleen thuis blijven kun je wel trainen en opbouwen tijdens de opvoeding, maar als je vaak van huis bent, is de Welsh Corgi misschien niet de meest ideale hond voor jou.

JeWelsh Corgi (pup) op de juiste manier opvoeden?

Sinds kort is er een nieuw eBook uitgekomen van Gerrit Lameijer genaamd Het Hondenprotocol. Hij vertelt in zijn eBook hoe je het beste jeWelsh Corgikunt opvoeden en trainen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn.

Wil jij de meest lieve en gehoorzameWelsh Corgi van de buurt hebben? Of wil je binnenkort een Welsh Corgi puppy kopen en hem goed opvoeden? Dan moet je zeker dit eBook lezen.

Klik hier en bekijk het eBook op Hondenprotocol.nl >>

* Vandaag

93

keer bekeken

0 Reacties

Geef een reactie

Welsh Corgi: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

FAQs

What does the Welsh word corgi mean? ›

Corgi Means “Dwarf Dog” in Welsh

Some say it combines the Welsh word “cor,” which means to watch over or gather, with “gi,” a form of the Welsh word for dog. Others have the interpretation that the word “cor” means dwarf, and combine that with “gi,” you have “dwarf dog.”

How long do Corgis live with degenerative myelopathy? ›

Once the condition appears it is progressive and fatal. Affected corgis are usually euthanased between 12 to 36 months after diagnosis (Coates et al 2007).

Is it hard to train a Welsh Corgi? ›

All Corgis are “Herding Group Dogs” and are hard-wired from birth to work closely with Humans… They are highly intelligent and work-oriented and easy to properly train and socialise. A gentle but FIRM approach works best as these dogs are quite willing to take over from a weak Handler and do things THEIR way…

What two breeds make a Welsh corgi? ›

During the Viking invasion of 1,000 years ago, and subsequent influx of Flemish weavers, a Spitz-type of dog was introduced into some areas of Wales. These Spitz were crossed with the original Corgi to produce what is known today as the Pembroke Welsh Corgi.

Why is Welsh corgi expensive? ›

The purchasing price of a Pembroke Welsh Corgi is affected by multiple factors including the breeder's reputation, the lineage of the dog, geographical location, and market demand.

Is a Welsh corgi a good pet? ›

Among the most agreeable of all small housedogs, the Pembroke Welsh Corgi is a strong, athletic, and lively little herder who is affectionate and companionable without being needy. They are one the world's most popular herding breeds.

When should I euthanize my dog with degenerative myelopathy? ›

Often, dogs are humanely euthanized within six to twelve months after the onset of clinical signs, due to the debilitating loss of mobility caused by this disease. Without euthanasia, DM can progress for more than three years and lead to an inability to walk or even breathe normally.

Do dogs with degenerative myelopathy feel pain? ›

The important thing to remember with degenerative myelopathy is that the condition itself is not painful to the dog, but is more “painful” for the owner to watch. If you have a dog with degenerative myelopathy it is important to remember that it's about the quality of your dog's life and not the quantity of the days.

Should you walk a dog with degenerative myelopathy? ›

Yes, dogs with Degenerative Myelopathy should stay as active as possible. Keeping a DM dog active can actually help slow down the progression of the disease. Physical therapy and regular structured exercises, including walking, can help dogs with DM maintain muscle strength and minimize their risk of muscle atrophy.

Do corgis pick a favorite person? ›

Also, Corgis tend to only really bond with one owner. They'll show other people in the family plenty of love, but they pick a clear favorite.

What not to do with corgis? ›

Corgis can also injure their backs by jumping down off furniture or using stairs, so it's important to limit those activities as your dog ages and see a vet right away if you spot any signs of discomfort.

Do Welsh corgis like to cuddle? ›

Corgis are known to be affectionate and usually enjoy cuddling. However, some may prefer to show their love in other ways. So, while Corgis generally like cuddles, we can't say they enjoy it more than other dogs.

What is the rarest type of corgi? ›

The Cardigan Welsh corgi, one of the oldest breeds in the British Isles, is among the least popular of the 220 breeds recognized by the KC and has been for a number of years.

Is there a difference between Corgi and Welsh Corgi? ›

Besides the tail – Cardigans have a long, foxlike tail whereas Pembrokes have their tail docked close to their body – Cardigans are slightly larger with heavier bone. Male Cardigans weigh up to 38 pounds while Pembrokes only weigh up to 30 pounds. The basic structure of the two breeds is also different.

Do Corgis bark a lot? ›

To answer the question: yes, Corgis are known to bark excessively. There are two breeds: the Pembroke Welsh Corgi and the Cardigan Welsh Corgi. Some may not bark as much as others, but it depends on certain factors.

What is the meaning of the name corgi? ›

The name corgi is derived from the Welsh words cor and ci (which is mutated to gi), meaning "dwarf" and "dog", respectively. Welsh Corgi. Pembroke and Cardigan Welsh Corgi.

What did the queen call her first corgi? ›

The first time the Queen ever looked after a corgi was when she was just seven years old. As a gift from her parents the Duke and duch*ess of York, the young monarch was given a Pembroke Welsh corgi, registered under the name Rozavel Golden Eagle - otherwise known by his nickname Dookie.

What is the Welsh myth corgi? ›

In fact, Welsh legend says that corgis, or “dwarf dogs”, were created as sly, fast pets for fairies as a means to help them get around. In fact, it's even said that only those who have a kind heart and sharp eyes can see the harness marks and fairy saddle on the back of a Welsh corgi.

Is there a difference between corgi and Welsh Corgi? ›

Besides the tail – Cardigans have a long, foxlike tail whereas Pembrokes have their tail docked close to their body – Cardigans are slightly larger with heavier bone. Male Cardigans weigh up to 38 pounds while Pembrokes only weigh up to 30 pounds. The basic structure of the two breeds is also different.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5722

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.